Kasvisruuasta & bataattikeitto paahdetuilla kikherneillä

Olen jo pitkään syönyt hyvin kasvispainotteisesti. Muutama vuosi sitten huomasin alkavani suosia yhä enemmän ja enemmän kasvisvaihtoehtoja. Ensiksi vähensin lihan syömistä kotioloissa, mutta pikkuhiljaa huomasin myös ravintoloissa valitsevani yhä useammin ja useammin kasvisruokavaihtoehdon. Kaikki tämä tapahtui hyvin huomaamatta ja pikkuhiljaa olen huomannut lihan pudonneen ruokavaliostani lähes kokonaan.  On edelleen kuitenkin päiviä, kun tekee mieli tavallista lasagnea, ja tällöin syönkin mielitekoni mukaisesti. Mielestäni tasapaino on kaiken A ja O. Kerran pari kuussa syöty liha on jo paljon PALJON parempi valinta kuin päivittäinen syönti.

bataattikeitto-01759

Myönnän olleeni joskus henkilö, jonka mielestä oli tärkeä koostaa ateria jonkin proteiinilähteen ympärille. Söin paljon kanaa ja koostin useimmat ateriani kanasta sekä sen lisukkeesta. Ruokavalioni oli sen vuoksi varsin yksipuolinen. Söin paljon kanawokkia, kanasalaattia ja kanaa erilaisilla kasvislisukkeilla. Kaikki tämä, koska elin siinä uskossa, että kasvisruuasta ei voi saada tarpeeksi proteiinia pysyäkseen hyvässä kunnossa. Tämä ajatus on kuitenkin täyttä roskaa! Proteiinia on paljon muussakin kuin kanassa, kalassa tai lihassa. Sitä löytyy paljon leivästä, pastasta, soijasta, pähkinöistä, pavuista ja monesta kasviksesta kuten parsakaalista, kukkakaalista, sienistä, herneistä, pinaatista, lehtikaalista ja jopa artisokista. Jos ei ole täysin vegaani, saa proteiinia helposti erilaisista maitotuotteista ja kananmunista. Lisäksi nykyään on tuhottomasti erilaisia lihan korvikkeita kuten nyhtökaura, härkis, mifut ja muut, joita käyttämällä kenenkään enemmänkin proteiinia tarvitsevan urheilijan ei tarvitse lihaa proteiinin saannin turvaamiseksi.

Kun syö monipuolisesti, täyttyy tuo ihmiselle tarpeellinen proteiinimäärä aivan huomaamatta! Nykyään on tarjolla esimerkiksi hyvinkin proteiinipitoisia leipiä, joihin vaihtamalla saa helposti tuplattua leivistä saadun proteiinin määrän. Tästä esimerkkinä uusi suosikkini Fazerin kaura-bataatti-linssileipä sisältää jopa 16 g proteiinia per 100 g (lisää tuotteesta täällä). Se ei ole montaa grammaa vähemmän kuin kanassa, jossa proteiinia on 20 g per 100 g.

bataattikeitto-01751

Oma kasvissyöntini lähti liikkeelle kiinnostuksesta kokeilla uusia ja mielenkiintoisia reseptejä. Kyllästyin lopulta ainaisiin kanaruokiini ja päätin alkaa kokeilemaan uusia erikoisia reseptejä. Falafelit ja hummukset kuulostivat kiehtovan erilaisilta! Tiedän edelleen paljon ihmisiä, jotka aloittavat aterioiden suunnittelun valitsemalla pääruoka-aineksen ja sen jälkeen sille lisukkeen. Kuinka tylsää, ajattelen nyt!

Arkivegaani on termi, jonka opin vastan jokin aika sitten. Tunnistin välittömästi kuuluvani tähän kategoriaan! Haluankin kannustaa ihmisiä kokeilemaan rohkeasti vegaani- ja kasvisruokareseptejä, sillä usko tai älä, maailmasi (tai ainakin ruokamaailmasi) saattaa mullistua täysin! Pian kikherne-bataattipata, tofu burgerit, sienirisotot, täytetyt bataatit ja kasvissosekeitot kuuluvat arkirutiineihisi, ja ne perus kanapastat ja jauhenlihavuuat tuntuvat enää tylsiltä muistoilta menneiltä.

Lokakuu onkin erinomainen aika alkaa kokeilemaan kasvispainotteisempaa ruokavaliota. Lihaton lokakuu kuulostaa monelle turhan radikaalilta muutokselta, mutta se on hyvää aikaa bongata uusia ja mielenkiintoisia kasvisruokareseptejä!

bataattikeitto-01764

Jos haluat roppakaupalla inspiraatiota kasvisruokia varten, suosittelen tilaamaan uuden Vegmeals-konseptin reseptivihkosen! Vegmeals helpottaa kiireisen arkea, sillä palvelu sisältää kuukauden ateriasuunnitelman kauppalistoineen jokaiselle viikolle. Kaikki reseptit ovat luontaisesti gluteenittomia ja vegaanisia, jonka vuoksi ne sopivat lähes jokaiselle ruokataloudelle. Lihattoman lokakuun ajan voit helpottaa arkeasi vieläkin enemmän tilaamalla Alepasta valmiin kauppakassin, jonka avulla voit toteuttaa vihon reseptit. Voit lukea lisää täältä.

Vegmealsin takana on kaksi huikean inspiroivaa naista, Tuulia ja Tuulia. Molempien blogeja olen selaillut ahkerasti jo useiden vuosien ajan. Juuri tällaisten kauniiden ja inspiroivien blogien ansiosta olen itsekin oppinut paljon kasvispainotteisempaan elämäntyyliin. Suosittelen siis tutustumaan molempien blogeihin!

Sain testattavaksi Vegmealsin ensimmäisen reseptivihon ja inspiraatio tähän herkulliseen lämmittävään keittoon löytyi sieltä. En noudattanut reseptiä aivan täysin, sillä lähikaupasta ei löytynyt palsternakkaa, mutta muuten resepti löytyy myös ensimmäisestä reseptivihkosesta.

bataattikeitto-01770

Bataattikeitto paahdetuilla kikherneillä

Keitto:
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 kukkakaali
1 bataatti (n. 500g)
suolaa
pippuria
kurkumaa
1 kasvisliemikuutio (itse käytin vain ½)
oliiviöljyä
2 cm pala inkivääriä
kookosmaitoa (n.1-3 dl)

Uunissa paahdetut kikherneet:
Haluamasi määrä kikherneitä (1-2 purkkia)
Cayennepippuria

Paahda pilkotut sipulit, valkosipulit, bataatti ja kukkakaali kattilan pohjalla öljyssä. Lisää mausteet ja paista vielä hetki. Kaada kattilaan vettä (saa olle myös kiehuvaa) kunnes aineet ovat lähes peittyneet. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja anna kiehua n.10 min tai kunnes bataatit ovat pehmenneet. Paahda sillä välin maustamasi kikherneet 200 asteisessa uunissa n. 15 minuutin ajan.

Erottele osa keitinvedestä erilliseen kuppiin, jotta voit myöhemmin säädellä sen avulla keiton koostumuksen sopivaksi. Soseuta kasvikset ja osa keitinliemestä sauvasekoittimella ja lisää joukkoon haluamasi määrä kookosmaitoa. Maista ja mausta sen mukaisesti. Lisäile eroteltua keitinvettä joukkoon haluamasi määrä, kunnes koostumus on sinusta hyvä.

Tarjoile uunista tulleiden kikherneiden kanssa! NAMNAM

bataattikeitto-01762

Kuvat: Joonas Ojala

Ihania lokakuun reseptikokeiluja! Jos vierastat kikherneitä, kokeile tätä bataattikeittoreseptiä, jossa kikherneiden sijaan käytetään nyhtökauraa.

 

One Comment

Add yours →

  1. Kiitos ihanasta postauksesta ja palautteesta, mahtavaa että Vegmeals pääsi heti testiin! Ja ruokafilosofiasi kuulostaa tosi tutulta, samoilla linjoilla meidänkin suunnilla mennään 🙂 Ihanaa syksyä!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: